Covid19-LOCKDOWN-kita masaklah
Virus ni mula2 kita ingat biasa2 je akhirnya telah meruntuhkan ekonomi dunia!!! Satu fenomena yg ngeri telah meragut lebih sejuta penduduk dunia. Takutkan!!! Virus yg mula dari China Wuhan kemudian tersebar ke hampir seluruh dunia melalui sentuhan. Akur dgn keadaan, semua sektor terpaksa d berhentikan operasi dan ini memberi impak yang paling teruk dlm sejarah ekonomi dunia.
Byk industri yg telah d hentikan berikutan penularan wabak ini. Paling terkesan adalah peniaga kecil n sederhana yg makan gaji hari!!! Sektor pelancongan merundum giler n byk percutian yg dh d rancang semua d batalkan berikutan gov mengistiharkan "LOCKDOWN". Sis akan ingat 2020 sampai bila2!! So sis pun sama terbabit dgn lockdown ni di mana kena duduk rmh untuk misi memutuskan rantaian virus ni.
Sis biasa keja so bila dh duduk rmh mula la rasa x selesa. Sudahnya sis pun mula beroperasi di dapur sis!!! Mcm2 resepi yg sis cuba!! Ada yg dh lama sis x masak n hampir lupa resepi dia. So sis ambik kesempatan LOCKDOWN ni dgn refresh skill sis!!!
Sup Rangka Ayam. Ni favourite husband sis!!!
Bahan2 nya mudah je
Rangka ayam - pasaraya selalu jual
Kentang - belah 4 or 6
Bunjut sup
Daun sup - akar simpan
B.Merah
B.Putih
Halia
**tumbuk - sis suka tumbuk sbb emk sis kata rasa dia lagi mesra. Ye ke????
Air, serbuk lada sulah, garam n aji
Cara2
1. Mula2 tumis bahan tumbuk dgn akar daun sup. Make sure guna1 mnyk sikit je ya masa tumis
2. Masuk air secukupnya dgn bunjut sup
3. Masukkan rangka ayam n kentang.
4. Masukkan lada sulah,garam n aji. Biarkan didih.
5. Last sekali masuk daun sup n tutup api. Klu nk ltk bwg goreng pun blh!!!
And x sah klu x de sambal kicap dia
Cara21
Cili api + b.putih tumbuk pastu cmpur kicap lemak manis kipas udang. Campurkan sikit sup ayam tadi.
Done!!!!
Makan dgn nasi panas n sup tu penuh pinggan pastu serikan dgn smbal kicap..!!! Yum..yum..yumm!!!
No comments:
Post a Comment